Hva er potensialet i havvind?

Hvordan kan havvind hjelpe Europa med å bli karbonnøytralt? Hva vil Norges rolle være, og hvordan kan vi utgjøre en forskjell? Det er noen av spørsmålene som stilles på den internasjonale havvindskonferansen High Wind 2020, som avholdes i Stavanger 4.-5. November

Tema for konferansen High Wind 2020 er hvordan Norge og Stavanger-regionen kan utvikle og ta en global posisjon innen havvind. På konferansen møtes forskning, næringsliv og andre samfunnsaktører for sammen å diskutere nye løsninger innenfor energiproduksjon.

Greater Stavanger arrangerer konferansen i sammarbeid med Stavanger kommune, Næringsforeningen, Norwegian Energy Solutions, Norwegian Offshore Wind ClusterEnergy Innovation og ONS

Viktig for Stavanger
– Dette er viktig for Stavanger som energihovedstad. Vi har teknologi og en unik kompetanse i vår region som kan brukes i forhold til havvind og andre energikilder, og vi ser at stadig flere bedrifter fra olje- og gassektoren ser mot dette markedet, sier næringssjef i Stavanger kommune, Anne Woie 

Konferansen går over to dager, hvor fokuset  den første dagen, 4.. november, er på hva aktørene innen havvind og det politiske miljøet mener må til for å stimulere utviklingen av et norsk marked og norske verdikjeder innen havvind. 5. november har konferansen hovedfokus på hvor vi er i dag i forhold til forskning og utvikling av ny teknologi for havvind. 

– I tillegg er det jo avgjørende hvor fremtidens kapital vil gå, og på potensialet i kompetansen som finnes i regionen. Målene om lavere CO2-utslipp er allerede satt, og regionen viser vilje til å jobbe for å få en sterk posisjon i markedet, sier Anne Woie. 
 

Milliardeventyr?
En rapport fra september i fjor viste at et nytt industrieventyr i Norge kan skape verdier for 117 milliarder og sysselsette tusenvis. Det er denne rapporten som danner bakteppet for High Wind 2020 

– Hvis vi skal se etter hva som kan erstatte vakuumet olje og gass, så er dette kanskje det største eplet, sier Birger Haraldseid, mulighetsutvikler i Greater Stavanger.

Regjeringen har foreslått å åpne for kraftproduksjon fra anlegg til havs–havvind. Det mest aktuelle området ligger rett utenfor Rogalands-kysten–Utsira nord. Høringen er avsluttet og nå ser flere for seg et nytt offshoreeventyr.

-Stavanger ønsker å ta en rolle innen havvind internasjonalt, sier Haraldseid.
Viktige samarbeidspartnere i dette blir vennskapsbyene skotske Aberdeen og danske Esbjerg. Aktører innen havvind fra disse byene vil også være å se på programmet under konferansen. 

Hele programmet og påmelding til konferansen finner du på Highwind.no  

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Når du bruker vår nettside, sier du deg enig i vår bruk av disse.
OK Les mer