Byggingen av Europeisk fiberring vil øke regionens attraktivitet.

Lyse og Altibox etablerer en europeisk fiberring til en halv milliard kroner for å styrke Norge som datasenternasjon. Flere aktører fra Stavangerregionen er med i konsortiumet som skal bygge ny 700 km lang fiberkabel mellom Norge og Storbritannia.

Med transportkapasitet på inntil 160 terabits pr sekund vil den undersjøiske fiberkabelen øke datakapasiteten mellom Norge og utlandet betydelig.

Kabelen til England blir en del av et større fibernettverk som Altibox etablerer, Euroconnect-1, som skal sørge for en robust og førsteklasses digital infrastruktur. Nordsjøkabelen og leid fiberkapasitet i Europa er sentrale brikker i Euroconnect


Gjennom Nordsjø-kabelen og Euroconnect kobles Norge sammen med sentrale digitale knutepunkt som London, Brussel, Amsterdam og Hamburg. Det betyr at Norge kobles på de store datasenter-knutepunktene i Irland, Danmark og Sverige, steder der aktører som Microsoft, Facebook, Google og Amazon allerede har store datasentre.


-Dette er strålende nyheter som vil bety mye for regionens attraktivitet og et viktig prosjekt for å beholde eksisterende virksomheter samt nye mulige etableringer og arbeidsplasser. Denne fiber-infrastrukturen er et viktig middel for å tilrettelegge for fremtiden. Ren energi, optisk fiberkabel til UK og potensielt gode næringsområder i vår region vil sammen blir et viktig virkemiddel for fremtidens næringsutvikling.

Regionen vil nå skaffe seg en unik konkurransesituasjon mot det internasjonale markedet. Nå kan store internasjonale aktører flytte hele eller deler av sin datalagring og prosessering til vår region med de økonomiske og miljømessige fordelene dette vil gi. Vi blir nå koblet direkte til den internasjonale motorveien med alle de mulighetene dette gir for fremtidens næringsutvikling sier Trond Medhus, Mulighetsutvikler og Investin ansvarlig i Greater Stavanger


Byggingen av kabelen mellom Norge og Storbritannia (UK) starter like over nyttår i 2020 og forventes ferdig i 2021.
Konsortiet som bygger forbindelsen Norge - UK består av Lyse/Altibox som operatør, samt Haugaland Kraft, BKK, Ryfylke IKS, Green Mountain og Hatteland Group.

Les hele saken fra Lyse her

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Når du bruker vår nettside, sier du deg enig i vår bruk av disse.
OK Les mer