EU gir 290 millioner kroner til testing av flytende havvind i Norge

Et internasjonalt konsortium har fått tilsagn om støtte fra EU til et prosjekt som skal designe, bygge, installere og drifte en flytende havvindmølle ved testfeltet til Metcentre og Sustainable Energy Catapult, 10 km vest for Karmøy.

Skal sikre kostnadsreduksjoner
Formålet med prosjektet, som har fått navnet FLAGSHIP-prosjektet, er å demonstrere effekten av det flytende betongfundamentet OO-Star, som er utviklet av Dr.Techn. Olav Olsen. OO-Star er en kostnadseffektiv 10 MW flytende offshore vindturbin som skal sikre kostnadsreduksjoner på 40-60 € / MWh i 2030.

De undersjøiske kablene til prosjektet skal leveres av Unitech Offshore. Også Kværner og DNV GL deltar i prosjektet. De norske deltakerne er alle del av Norwegian Offshore Wind Cluster, som har koordinert arbeidet fra norsk side. 

Valgt  blant 14 søknader
I evalueringen fikk FLAGSHIP-prosjektet full score fra EU-kommisjonen og ble derfor valgt blant 14 konkurrerende konstellasjoner. Partnerne er nå invitert til å starte prosessen for å lande den endelige avtalen som innebærer en støtte på omkring 25 millioner euro. Dette er det nest største EU-finansierte prosjektet i Norge gjennom tidende. 

Samarbeidet om prosjektsøknaden startet allerede våren 2019, og i samarbeid med EU-ekspertene i Innovasjon Norge.
Konsortiet, som ledes av spanske Iberdrola, består av selskapenr og institusjoner fra Norge. Blant disse er: Dr. techn. Olav Olsen, Kværner, Unitech Offshore, MetCentre og DNV GLS. Fra  Spania deltar: Core-Marine, Cener, IHC og Zabala Innovation Consulting. Fra Frankrike deltar EDF og fra Danmark deltar DTU.
 
Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon. Med et totalt budsjett på 80 milliarder euro i perioden 2014-2020 er EU-programmet verdens største satsning på forskning og innovasjon. 
 

Les hele pressemeldingen fra Norwegian Offshore Wind Cluster her.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Når du bruker vår nettside, sier du deg enig i vår bruk av disse.
OK Les mer